Memoriál Jaroslava Zadiny

Bleskové šachy v Pečkách – Memoriál Jaroslava Zadiny

V sobotu 14.9.2024 náš šachový oddíl uspořádal již 68. ročník Memoriálu Jaroslava Zadiny v bleskovém šachu, tento turnaj se hraje bez přerušení od roku 1957. V posledních letech, kdy zájem o náš turnaj, v záplavě množství jiných turnajů, poněkud poklesl, jsme se rozhodli opustit tradiční systém kvalifikačních skupin a začali hrát systémem každý s  každým. Každý hráč má na partii 5 minut bez přidávání času za provedený tah.

Od zavedení tohoto systému byla letošní účast nejvyšší, když hrálo celkem 28 hráčů a to  se jich ještě několik omluvilo z obav před povodňovou situací. My jsme přitom  byli připraveni na maximální účast 32 hráčů, což by bylo pro náš nový herní systém hraniční.

Účast přesto byla velice kvalitní a jsme velice rádi, že zájem o náš turnaj zase roste, což dokumentuje účast mezinárodního velmistra Petra Neumana, člena extraligového družstva Zikuda Turnov,  ale také mezinárotního mistra Pavla Jirovského z Kolína a dvou mistrů FIDE Tomáše Vojty z Vlašimi a Mariana Sabola z Vysokého Mýta, který zde byl poprvé, zatímco Tomáš Vojta  a Pavel Jirovský v minulosti vyhráli již celkem 4x.

V dosavadní historii našeho turnaje pak najdeme mezi vítězi také mezinárodního velmistra Miloše Jirovského, dále rovněž mezinárodního velmistra Eduarda Medunu, mezinárodního mistra Josefa Přibyla a bývalé hráče Českého Brodu také mezinárodní mistry Lubomíra Neckáře, který hraje v současné době za Lysou nad Labem a Aloise Lanče, který působí na Slovensku, dříve ve Slovanu Bratislava a nyní  v Trnavě.

Z vítězů minulých ročníků se dále letošního turnaje zúčastnili Jan Kolomazník z Kutné Hory a Patrik Tesař z Nymburka, kteří  patří mezi stálé účastníky.

Turnaj se hrál již tradičně v restauraci Siňorita, kde jsme nalezli velice příjemné zázemí a většina zúčastněných se rovněž těší na místní řízky XXL. Turnaj měl velice klidný a rychlý průběh a i s přestávkou na oběd bylo za 6,5 hodiny hotovo.

Turnaje se zúčastnila také jedna žena, a to Monika Závůrková z Uhlířských Janovic, která reprezentuje v současné době Kutnou Horu a spolu s manželem je také pravidelnou účastnicí našeho turnaje. Nejstarším hráčem letos byl Lubomír Jakuš z Mahrly Praha, který zvládl turnajový maraton i v 85 letech, bohužel však se mu nepodařilo získat ani půl bodu. Naopak velice překvapili českobrodští mladíci Pospíšil a Lebeda. Nejlepším domácím hráčem byl pak Miloš Michálek.

Jsme velice rádi, že řada hráčů se k nám pravidelně vrací a již se těšíme na další ročník. Turnaj řídili jako rozhodčí pečečtí šachisté Petr Štegl a Miloslav Vlasák, organizaci a propagaci pak zajišťovali  předseda oddílu Zdeněk Charous a Jiří Nigrin.

A jak to všechno nakonec dopadlo?

Jak již bylo uvedeno  po roce a celkově již potřetí zvítězil GM Petr Neuman (Zikuda Turnov), který získal 26,5 bodu, když ztratil pouze půl bodu a to s druhým v pořadí FM Tomášem Vojtou (Spartak Vlašim), který získal 26 bodů. Na 3. místě pak skončil  FM Marian Sabol (Vysoké Mýto) 23,5 bodu, na 4. pak skončil Adam Ret (Litoměřice) 22,5 bodu a na 5. místě pak IM Pavel Jirovský (Sokol Kolín) také 22,5 bodu. Další pořadí:

6. Tesař (Nymburk) 20 bodů; 7. Kolomazník (Kutná Hora) 18;  8. Žáček (Slaný) 17,5; 9. Kašpar (neregistrovaný), 10. Hašek (Vlašim) a 11. Melich (Pankrác) všichni 15 boů; dále na 12. místě skončil Pavel Němeček  (Nymburk) 14,5; 13. Závůrková (Kutná Hora) také 14,5; 14. Žváček (Kbely) 14; 15. Pospíšil  (Český Brod) 13,5; 16. Lebeda (Český Brod) 17; Lukáš Němeček (Nymburk) oba 13 18. Bečvář (Hostomice) 12 19. Michálek (Pečky) 11,5 20. Franc (Kolín) 10,5; 21. Železný (Pečky) 9; 22. Vaško (Bohemians) 7; 23. Závůrka (Kutná Hora) 6,5; 24. Harašta (Mahrla) 6; 25. Růžička (Pečky) 5,5; 26. a 27. Tomáš a Jakub Steinbauerové (neregistrovaní) 3,5 a 2,5 bodu; a 28. Jakuš (Mahrla) 0 bodů.

Ing. Jiří Nigrin

Výsledky 68.ročníku memoriálu Jaroslava Zadiny naleznete i  zde

Total Page Visits: 5952 - Today Page Visits: 1

Stránky šachového oddílu TJ Sokol Pečky